Over Lama's & Lolly's

Mijn werk als stewardess brengt mij in contact met fantastische mensen en producten overal ter wereld. In Peru vond ik dekens die volgens een eeuwenoude traditie worden geweven, de zogenaamde frazada's. En in India liep ik tegen de meest kleurrijke quilts aan, de kantha dekens.

Bij alletwee staan traditie, hergebruik en handwerk centraal.

Frazadas, de originele dekens uit de Peruaanse Andes, kunnen op verschillende manieren worden gebruikt; van vloerkleed tot deken, bedsprei of aan de muur. Traditioneel werden ze gebruikt als bescherming tegen de kou. Elke frazada is volledig handgemaakt van schapenwol en gekleurd met alleen natuurlijke pigmenten van planten. Het kost een maand om 1 frazada met al zijn historische en symbolische betekenissen te maken, met de oeroude techniek van de Inca voorouders.

Kantha quilts zijn gemaakt van verschillende lagen oude sari's en daarna bewerkt met de traditionele Kantha steek. De maaksters stikken met de hand zes lagen sari’s op elkaar door middel van een dunne rijgsteek. Deze wijze van borduren heet kantha. De voor- en achterzijde van deze quilt zijn van verschillende gerecyclede sari’s gemaakt. Er kunnen kleine imperfecties in de vintage sari’s zitten, deze zijn dan zorgvuldig gerepareerd met een mooi lapje bijpassende stof.

Daarnaast nog veel zin- & onzindingen. Omdat die het leven nou net even wat leuker maken ;-)

Lfs,

Lous